top of page

Marijke Gordijn

Ik verspreid de kennis over slaap en de biologische klok graag. In onze huidige 24/7 maatschappij doen we soms net alsof we 24 uur van de dag beschikbaar moeten zijn. Alsof het zonde is om te slapen. Maar dat is het niet. Het is heerlijk om te slapen en het is belangrijk daar genoeg tijd voor te maken. Die kennis hoe je dat kunt doen, en hoe je daarmee overdag optimaal kunt leven, wil ik delen om mensen te helpen. Dat doe ik regelmatig door het geven van interviews voor kranten, radio of televisie. Maar nu dus ook in een boek, gewoon al die verhalen op een rij, met praktische tips voor iedereen. 

portret-279.jpg

De geheimen van slaap

Mijn interesse voor de biologische klok en slaap ontstond tijdens mijn masteropleiding biologie bij de universiteit Groningen. We logeerden thuis bij professor Serge Daan, hoogleraar Gedragsbiologie. We bestudeerden het gedrag van Torenvalken in het Lauwersmeergebied waarbij we keken naar hun dagelijkse ritmes in jagen, rusten, en de verzorging van hun jongen. Ze waren van zonsopgang tot zonsondergang actief en ‘s nachts werd er geslapen. Maar naast deze wetenschappelijke interesse was Serge Daan ook bezig om een model te ontwikkelen voor de timing van de dagelijkse slaap bij mensen. Waarom worden we moe in de avond en waarom worden we vaak op een vaste tijd wakker in de ochtend? Waarom zijn er verschillen tussen mensen wanneer je slaapt? Samen met Domien Beersma en Alexander Borbély uit Zwitserland ontwikkelden ze het twee-processenmodel voor slaapregulatie. In Serge’s huis,     ‘s avonds na het werk, spraken we daar met studenten en hemzelf over en daar raakte ik geïnspireerd door de geheimen van de slaap en de biologische klok. Na een masterproject over slaap bij mensen, kon ik door als PhD student om de rol van slaap en de klok bij de regulatie van stemming van depressieve patiënten te onderzoeken. Daarop promoveerde ik in 1999 bij de afdeling psychiatrie met hulp van promotor en psychiater professor Rudi van den Hoofdakker. Rudi was bij het algemene publiek ook bekend als Rutger Kopland, dichter en PC Hooftprijswinnaar. Om daarbij te kunnen promoveren, leer je wel schrijven….

Na 1999 heb ik een aantal jaren bij de afdeling chronobiologie van Serge Daan en Domien Beersma gewerkt. Totdat ik merkte dat de interesse van de maatschappij in wat je nu met die kennis kon doen steeds meer toenam. Nachtwerkers wilden weten wat ze het beste konden doen om arbeidsomstandigheden te verbeteren, bedrijven ontwikkelden nieuwe lampen voor therapie of bijvoorbeeld de wekkerlamp om slaap en stemming te verbeteren, en er kwamen veel vragen om lezingen en workshops te verzorgen. Werken op die scheidslijn van kennis en toepassing ligt mij goed, ik hou ervan om ingewikkelde dingen simpel uit te leggen of oplossingen te zoeken hoe we met de wetenschappelijke kennis dingen voor mensen kunnen verbeteren. Daarom startte ik in 2012 het bedrijf Chrono@Work. Een door wetenschap gedreven spin-off van de Universiteit Groningen. We adviseren bedrijven, doen toegepast onderzoek, ontwikkelen onderwijs, geven lezingen en workshops, en we doen veel melatoninebepalingen en slaapcoaching. Zowel voor slaapklinieken en therapeuten, als ook voor particulieren met slaap-waakritmeproblemen. De kennis verspreiden we ook graag via de krant, tijdschriften, online artikelen, of radio- en TV-optredens. En om al die verhalen, al die informatie nou eens te bundelen, schreef ik samen met Anneloes dit boek. 

Marijke woont met haar man, hond en katten in Drenthe. Haar twee zoons zijn inmiddels het huis uit. “Naast dat het onderwerp slaap en de biologische klok onderdeel is van mijn werk, is het ook mijn hobby. Daarom zit ik veel in besturen van nationale en internationale verenigingen op het gebied van slaap en ritmiek en ben ik mede-oprichter en bestuurslid van een stichting die de kennis over het belang van goed licht onder de mensen wil verspreiden. Als ik echt even wat anders wil doen, ga ik wandelen met de hond in onze prachtige Drentse natuur of een potje tafeltennissen.”

Meer Marijke?

Kennis delen over de biologische klok en slaap doe ik graag. Dat doe ik vanuit mijn bedrijf Chrono@Work. Of het nu gaat om een lezing voor publiek, voor kinderen, voor artsen, of voor nachtwerkers, altijd wordt er een presentatie of workshop op maat voorbereid. Ook andere opdrachten, het schrijven van een artikel, het inhoudelijk meedenken over onderwijs over de klok en slaap, of persoonlijk advies bij problemen met slapen en waken, we staan klaar. Neem contact op via het contactformulier, of bel naar 050-2111946.

bottom of page