De klok met duizend wijzers
Anneloes Opperhuizen
Ik wilde dit boek schrijven omdat ik vind dat iedereen zou moeten weten dat de biologische klok bestaat en het je dagelijks leven beïnvloedt. Hoe kan het dat niet iedereen weet dat we deze klok hebben en wat 'ie doet? Het is mijn passie om dit aan zo veel mogelijk mensen te vertellen. Een boek is - in mijn ogen - een heel toegankelijke manier om moeilijke materie, of 'saaie' wetenschap, voor veel mensen makkelijker te maken. Nu kan iedereen wat leren over die natuurlijke klok die ons leven beheerst én dit toepassen in het dagelijks leven. Daarbij houd ik van schrijven dus het was ook gewoon heel leuk om te doen.
Fascinatie voor natuur van binnen
Mijn fascinatie voor de biologische klok ontstond tijdens mijn promotieonderzoek aan het Nederlands Herseninstituut. In de vijf jaren studeren daarvoor, had ik nog nooit gehoord van dit kleine hersengebiedje. Qua grootte is de biologische klok in de hersenen bijna te negeren, maar qua impact voor ons lichaam en gedrag absoluut niet. En nog steeds weten we niet hoe ver de functies van deze klok in het lichaam reiken. Tijdens het doen van onderzoek ontwikkelde ik ook een passie voor het breed bekend maken van dit onderwerp. Ik merkte dat, wanneer ik met mensen over mijn onderzoek praatte, het onderwerp enorm aansprak. De basis is heel gemakkelijk te begrijpen en veel mensen vinden het mateloos interessant. Het is namelijk enorm herkenbaar, maar ook belangrijk voor onze gezondheid want iedereen weet hoe het voelt als je een paar nachten slecht hebt geslapen. Toch valt er nog zoveel meer te vertellen over deze klok, dus hebben Marijke en ik het opgeschreven. We voelen dat er nog veel valt te behalen in de maatschappij als we rekening zouden houden met deze klok, en vooral in onze slopende 24/7 maatschappij.
Na mijn promotie bij Dries Kalsbeek in de neuro-endocrinologie, ontwikkelde ik een steeds grotere passie om met dit onderwerp bezig te zijn. Ik ontwikkelde een bachelorvak Chronobiology (voor de Universiteit van Maastricht), deed onderzoek in het ziekenhuis met nachtwerkers, ontwierp workshops (o.a. voor universiteiten, NEMO, festivals en mijn bedrijf) en schreef ik verschillende artikelen over de biologische klok. Dit deed ik onder andere voor het BioClock Consortium; een nationaal onderzoeksproject naar de biologische klok in mens & natuur. Van het beste vaccinatietijdstip bij mensen tot het ritme in insecten en planten; de klok is enorm divers. Dat vind ik zeer inspirerend en prikkelt mijn fascinatie iedere dag!
Geen toeval
Het is ook geen toeval dat juist de biologische klok mijn fascinatie greep: het is een stukje oeroude natuur in ons. Het mechanisme van de biologische klok verbindt ons met alle andere organismen op aarde! Natuur is namelijk, naast de klok, mijn andere grote liefde. Dit giet ik samen in Buitencampus, het bedrijf dat ik samen met mijn zus oprichtte. Met Buitencampus zoeken wij de scheidslijn op tussen wetenschap en maatschappij. We maken de wetenschap tastbaar en toepasbaar, en dan specifiek over alles wat met natuur te maken heeft. Met trainingen, workshops, lezingen en adviezen helpen we iedereen, die dat wil, om de natuur te beschermen: natuur buiten én onze natuur van binnen.
Anneloes woont met haar man, en twee zoontjes in Nijmegen. Die jonge kinderen hebben van haar een echt ochtendmens gemaakt en vervullen haar wens om vaak in de natuur te zijn. "De biologische klokjes van onze jongens staan lekker vroeg afgesteld. Dat is weleens pittig maar het geeft me ook de kans om vaak vroeg op pad te zijn. We gaan namelijk graag en vaak het bos in of struinen langs de Waal.”
Meer Anneloes?
Kennis delen over de biologische klok vind ik dus enorm leuk én belangrijk. Daarom schrijf ik graag artikelen, maar ook kun je me vinden voor - op maat gemaakte - lezingen, trainingen, workshops of persoonlijke en bedrijfsgerelateerde adviezen. Neem gerust contact op om te informeren naar de mogelijkheden. Schrijf me daarvoor een mail, bel naar 0625264047 of check mijn site.